Değerli Üyelerimiz Lütfen Konu Açarken Konu Öneklerini Kullanmya Özen Gösterelim. Konu Yanıtlarken Lütfen Random Kullanmayın. İyi Forumlar 😊
Admin İletişim!

Konu Anlatımı 7. Sınıf Karışımların Ayrıştırılması Konu Anlatımı

İndirme Bağlantısı

ÇağdaşG

Administrator
Yönetici
Mesajlar
69
Puanları
6
7. Sınıf Karışımların Ayrıştırılması Konu Anlatımı ile ilgili içeriği yukarıdaki bağlantıdan indirerek kullanabilirsiniz.

Eleme yöntemi: Farklı büyüklükteki katı taneciklerden oluşan karışımları ayırmak için kullanılır. Örneğin; çakıl-kum karışımını veya un-kepek karışımını ayırmak için bu yöntem kullanılır.

Süzme yöntemi: Birbiri içinde çözünmeyen katı-sıvı karışımları ayırmak için kullanılır. Örneğin; kum-su karışımı, makarna-su karışımını süzme yöntemiyle ayırabiliriz.

Yüzdürme yöntemi: Sıvılarda çözünmeyen katı maddeleri ayırmak için kullanılır. Katı madde sıvı içerisinde yüzüyor olması gerekir. Örneğin; talaş-kum karışımı yüzdürme yöntemi ile ayrılır.

1.JPG
Mıknatısla Ayırma Yöntemi: Bazı karışımlar, mıknatısın bazı metalleri(demir, nikel, kobalt) çekme özelliğinden yararlanılarak ayrılır. Örneğin; demir tozu-kum karışımı mıknatıs yardımıyla birbirinden ayrılır.


2.JPG
Damıtmayla ayırma yöntemi: Sıvı-sıvı karışımları birbirinden ayırmak için kullanılan yöntemdir. Sıvıların kaynama noktaları farkından yararlanılır. Kaynama noktası düşük olan sıvı daha önce buharlaşarak kaptan ayrılır ve yoğunlaştırılarak başka bir kapta toplanır. Örneğin; ham petrolden benzin ve mazot elde edilmesi, alkol-su karışımının ayrıştırılması bu yöntem ile yapılır.

3.JPG
Ayırma hunisi ile ayırma: Yoğunlukları birbirinden farklı sıvı-sıvı karışımları ayırmak için kullanılan yöntemdir. Karışımlarda yoğunluğu büyük olan altta, yoğunluğu küçük olan üstte olup birbiri içerisinde çözünmemiş durumdadırlar. Yoğunlukları birbirinden farklı sıvı-sıvı karışımlarını ayırırken ayırma hunisi kullanılır. Örneğin; zeytinyağı-su, benzin-su karışımları bu yöntemle ayrılır.

4.JPG
Buharlaştırmayla ayırma yöntemi: Bir sıvı madde içinde çözünmüş başka bir katı maddeyi çözeltiden ayırmak için kullanılan yöntemdir. Buharlaştırma işlemi, çözeltiden tüm sıvı buharlaşıp geriye sadece katı madde kalıncaya kadar devam eder. Sütten süt tozu, denizden deniz tuz bu şekilde elde edilir.

5.JPG

Savurma yöntemi ile ayırma: Katı-katı karışımlarını ayırmak için kullanılır. Karışımda bulunan maddelerden bir tanesinin rüzgarda uçuşacak hafiflikte olması gerekir. Örneğin; saman-buğday karışımı bu şekilde ayrılabilir.
 
Üst